Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/odaklezo/public_html/plugins/system/jabuilder/helper.php on line 265
Jovana Bojović
Deprecated: The behavior of unparenthesized expressions containing both '.' and '+'/'-' will change in PHP 8: '+'/'-' will take a higher precedence in /home/odaklezo/public_html/plugins/system/t3/includes/lessphp/less/less.php on line 5087

Deprecated: The behavior of unparenthesized expressions containing both '.' and '+'/'-' will change in PHP 8: '+'/'-' will take a higher precedence in /home/odaklezo/public_html/plugins/system/t3/includes/lessphp/less/less.php on line 7789

tanja bakic

Jovana Bojović rođena je 1989. godine u Podgorici. Diplomirala je dramaturgiju na Fdu Cetinje, master akademske studije  dramaturgije završila na Fdu Beograd, a trenutno je doktorand je na Akademiji umetnosti, Novi Sad.

Scenarista je devet epizoda prve istorijske TV serije u Crnoj Gori - Božićni ustanak (režija: Željko Sošić; RTCG, 2017),  dugometražnog igranog filma Požari ( režija: Nikola Ljuca; produkcija: Code Blue,), kao i kratkog igranog filma Nadolaženje/Overcaming (režija: Damir Mujagić, produkcija: Anja Sekulić) premijerno prikazanom na Balkan New(Nordic) Film Festival, Stokholm, 2020.

Dramom Otvoren kraj (2015), pobjeđuje na konkursu Skroz nova drama, koji raspisuje Crnogorsko narodno pozorište.  Otvoren kraj je premijerno izveden u Crnogorskom narodnom pozorištu 2017. godine.

Drama Slobodno vrijjeme ili tamno je svijetlo izvedena je na festivalu  Quartieri dell’Arte u Viterbu( Italija) i u Nacionalnoj akademiji umjetnosti u Norveškoj (Oslo) , u režiji  Hermana Bernhofta.

Ukroćena goropad Viljema Šekspira u adaptaciji Jovane Bojović premijerno je izvedena 2017. godine na festivalu Budva grad teatar.

Dramom Mirovna misija (2011) Jovana Bojović pobjeđuje na međunarodnom konkursu Kazališnog epicentra - Zagreb i pozorišta Company of Angels iz Londona. Istoimena drama izvedena je 2018. godine u produkciji Bjelopoljskog pozorišta, 2020. u produkciji Pljevaljskog pozorišta.

Jovana Bojović je dobitnik je prve nagrade za dramu Đevič kamen(2020), na konkursu raspisanom od strane Kulturnog centra Nikola Đurković, Kotor.

Na konkursu Ratkovićeve večeri poezije osvaja prvu nagradu za knjigu poezije S glavom u torbi, 2017. godine. Ova zbirka ulazi u širi izbor književne nagrade „Biljana Jovanović“. Drugu zbirku poezije Magla: vidljve tačke, objavljuje 2020 godine, a treću zbirku poezije, Novobran, 2023. godine.

Poeziju objavljivala u časopisima i na portalima:  Ars, Alternator, Bosanksa vila, Rukopisi, Enklava, Čovjek časopis, Strane.Ba, Libela, Hiperboreja, Astronaut, itd. Poezija joj je objavljena i u antologiji crnogorske pozije na grčkom jeziku.

Drame su joj prevođene na engleski, italijnski, norveški, poljski jezik.

Autor je naučnog rada - Naracija igranog filma kao dokumentaristički pristup, Nova naučna misao, Beograd, 2017, kao i više eseja objavljenih u časopisu Scena, Sterijinog pozorja.

Docent je na predmetu Filmski i televizijski scenario i prodekan za nastavu na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

Od njenih objavljenih knjiga prevoda, izdvajaju se Don Paterson Lako prizemljenje (Bijelo Polje: JU RVP, 2018) i Rabindranat Tagore Gladno kamenje i druge priče (Cetinje i Sarajevo: OKF i Buybook, 2014).

Među njenim objavljenim muzičkim biografijama ističu se Voodoo Child: Priča o Džimiju Hendriksu (Nova knjiga, 2013) i Brajan Džons i njegov bend (Nova knjiga i JU RVP, 2019). Eseje o Džimu Morisonu, Deep Purple i Led Zeppelinu objavljivala je u hrvatskom časopisu Nova Istra.

Intro Image

ODAKLE ZOVEM, PODGORICA 2023

Lokacija

Knjižara "Karver", Banja
Cvijetin brijeg bb, Obala Ribnice, Podgorica

Kontakt

Telefon: +381 20 602 625

E-mail: karver@t-com.me

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Subota: 9:00 - 16:00

Nedjeljom ne radi